ÇOCUK YOGASI (3-7 YAŞ)



Çocuk yogası, çocuklara doğru nefes almayı, hayal güçlerini kullanarak hem yoga duruşlarını uygulamayı hem de var olan beden esnekliklerini korumayı öğretmeyi amaçlar.

Çocuk yogasının, fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da çok faydası vardır.

Özellikle bu yaş grubunda çocuklar, enerji dolu ve daha esnek oldukları gibi hayal gücü bakımından da çok açıktırlar.

Çocuk yogasının da burada onları desteklediği alan ise, yaşamları boyunca bu özellikleri korumalarını ve geliştirmelerini sağlamak, hayal güçlerini kullanırken onları pozlarla ve asanalarla doğru bir şekilde yönlendirmek, kendilerine olan güvenlerini pekiştirmek, bedenlerini kullanarak nasıl rahatlayabileceklerini öğretmektir.

Çocuk yogası aynı zamanda birçok değişik yoga pozu içerir. Özellikle ders içerisinde yapılan nefes ile ilgili çalışmalar, rahatlama egzersizleri, hareketli pozlar, anlatılan hikayeler aracılığı ile çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefler.

Müzik ve resim ise ders içerisinde kullanılan yardımcı elementlerden sadece ikisidir. Özellikle klasik tarzda müziğin çocuklar üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Tabii ki hareketlenmeye ihtiyaç duyarsak da pop, rock, jazz tarzında müziklerle dersin enerjisini arttırabiliriz.

Her dersin kendi içinde bir dinamiği vardır.

Çocuklara aynı zamanda var oldukları grubun içinde birey oldukları gibi, o grubun bir parçası olarak var olmaları konusunda da yardımcı olur.

Kendi alanlarında çalışırken, oyunlara katılırken, hem tek başlarına hareket edip hem de grup ile birlikte, birbirlerinin alanlarına saygı duyarak da hareket etmeleri konusunda yardımcı olur.

Oyunlardan bahsetmişken, yogada oynanan oyunların en büyük özelliği ise; rekabet olmaması, çocukların kendilerini bu baskıda hissetmeden, kazanan ya da kaybeden olmadan eğlenerek oyunlara katılmalarıdır. Tam bu noktada da grup çalışması ön plana çıkar.

Özetlersek;

Çocuk Yogasının Faydaları:
Fiziksel:

-Sinir sistemini rahatlatır.
-Uyumayı kolaylaştırır.
-Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur.
-Bedenlerindeki gerilimi azaltır.
-Kaslarını gevşetir ve rahatlatır.

Psikolojik/ Zihinsel:
-Konsantrasyonu, odaklanmayı geliştirir.
-Stresi azaltır.
-Zihni rahatlatır.
-Psikolojik olarak da rahatlamayı sağlar.

Duygusal:
-Kendilerini ifade etmede yardımcı olur.
- Duyguları rahatça ifade edebilmeleri için destekler.
-Hayal güçlerini geliştirir.
-Yaratıcılıklarını arttırır.
-Kendilerine güvenlerini arttırır.
-Birey olarak var olmanın yanında grubun bir parçası olmayı ve grup arkadaşlarının alanlarına da saygı duymayı öğretir.